Cronica prevenirii incendiilor

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor organizează în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal expoziția tematică „Cronica prevenirii incendiilor și a accidentelor în muncă în imagini”.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 1 septembrie a.c., de la ora 11.00, la secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, înincinta Cetății Oradea, corpul A, etaj II,strada Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41.

 Evenimentul, organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor Oradea, se înscrie în seria de activități desfășurate cu prilejul sărbătoririi a 85 de ani de lacrearea primei structuri militarizate de pompieri în județul Bihor, odată cu înființarea “Companiei de Pompieri Oradea” – subunitate cunoscută în prezent sub denumirea: “Detașamentul 1 de Pompieri Oradea”.

În cadrul vernisajului, la care intrarea este liberă, vor fi prezentate tablouri, afișe, grafică satirică, tablouri în relief, timbre și poze care expun imagini sugestive ce surprind aspecte din modul de desfășurare a activității de prevenire a incendiilor și a accidentelor de muncă în județul Bihor, începând din anul 1953, până în prezent.

Unele dintre exponate fac parte din arhiva ISU Bihor, iar un număr semnificativ de tablouri și afișe au fost găsite de pompieri la punctele de lucru sau sediile unor operatori economici (SNTFM CFR Marfă S.A. – depou Oradea, Termoficare Oradea, S.C. Lemnul Oradea S.C.M., S.C. Sinteza Oradea S.A., S.C. Miorița S.A.), care ne-au sprijinit în demersul de realizare a unei cronici în imagini a activității de prevenire în județ, donându-le instituției pompierilor militari bihoreni.

Timbrele referitoare la aspecte din viața și activitatea pompierilor aparțin colecției filatelice personale a domnului plutonier adjutant Toth Sandor – subofițer operativ principal în cadrul ISU Bihor, iar grafica satirică expusă a fost realizată de doamna plutonier Paina Alexandra, care a reprodus imagini din diferite numere ale unei reviste de specialitate din domeniul prevenirii incendiilor, din perioada 1953 – 1966, intitulată “Paza Contra Incendiilor“ – revistă editată de Ministerul de Interne- Comandamentul Pompierilor.