Despre expoziție

Această expoziție este rezultatul unei colaborări cu Niccolai Teknoart SNC din Florența (Italia), colaborare care a început acum un an, când Muzeul Țării Crișurilor a organizat prima expoziție de acest gen, „Mașinile” lui Leonardo da Vinci. Această societate este deja cunoscută în Italia, unde „mașinile” artizanilor din familia Niccolai au fost prezentate pentru prima dată la începutul anului 2010 la Roma, într-o expoziție oarecum didactică, intitulată “Mașina – Tehnologia în Roma Antică”, care a primit medalia de aur a președintelui italian pentru inovație culturală.

Expoziția de față aduce în prim plan remarcabilele realizări ale civilizației Romei Antice. Piesele reconstituite sunt realizate pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de o serie de expoziții importante organizate în Italia în ultimii ani.

„Reconstrucția acestor modele a fost posibilă datorită studiului tratatului lui Vitruviu (arhitect și inginer roman din secolul I î.e.n – contemporan al lui Cezar și Cicero), De Architectura, în care găsim pasaje dedicate construirii zidurilor unei cetăți (Cartea I), apeductelor (Cartea a VIII-a), utilității științei (Cartea IX) și, în sfârșit, construcției de mașini pentru uz civil sau militar (Cartea X). Interesul meu pentru această temă a început în anii 1990, când am produs prototipuri de mașini antice la scară pentru cercetare, și modele pregătitoare pentru mașinile mai mari. În prezent, numărul mașinilor construite se ridică la aproximativ cinci sute, toate reproduse cu meticulozitate din materialele epocii: lemn, fier, pânză, frânghii și bronz. Dezvoltarea tehnologiei informatice și software din ultimii ani ne-a permis să îmbunătățim și să elaborăm desenele noastre originale, reproducându-le la scară, creând astfel mașini funcționale, mult mai performante sau mai dezvoltate decât cele de acum cincizeci de ani”. (Gabrielle Niccolai, Director al Niccolai Teknoart SNC)

Expoziția acoperă o epocă monumentală din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Cezar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu.

Pe lângă ingeniozitatea militară pe care obiectele expuse o reflectă în detaliu, perioada Imperiului Roman a fost caracterizată și de construcțiile ample și de inovația tehnică la scară largă, care au adus o bunăstare fără precedent chiar și în colțurile îndepărtate ale Imperiului.

Obiectivul acestei expoziții coincide cu cel al autorilor acestor interesante reproduceri, și anume, de a crea un spațiu în care vizitatorul să poată interacționa cu mașinile, subliniind principiile mecanice care guvernează funcționarea acestora. Această interacțiune personală permite o înțelegere mai adâncă a conceptelor și aplicațiilor practice ale mașinilor, care sugerează paralele cu lumea tehnologică modernă de astăzi.