EXPOZIȚIA ARTISTULUI FOTOGRAF TUDOR CHIRILĂ (BUCUREȘTI)

Asociația Internațională ”Euro Foto Art” (AIEFA) și Summit Agro Romania, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, au pregătit pentru publicul vizitator o nouă expoziție de artă fotografică. De această dată, pe simezele Galeriei „Mezey Lajos”, Centru Expozițional  EFA Oradea – România, vor fi expuse 33 de fotografii de mari dimensiuni, realizate de reputatul artistul fotograf Tudor Chirilă, din București, imagini grupate sub genericul: ”Legenda mărului stacojiu”. Lucrările se pot admira și pe site-ul AIEFA: https://eurofotoart.ro/personala-tudor-chirila-bucuresti-intitulata-legenda-marului-stacojiu/ 

Argumentul realizări acestei expoziții, în viziunea artistului fotograf expozant, este:  „Într-o bună zi am luat un măr stacojiu din coș, cu gândul să-l mănânc. Am ținut mărul în palmă și l-am privit, am început să meditez în fața lui și atunci am văzut toate aceste și multe altele. Apoi am fotografiat mărul stacojiu. Apoi, l-am mâncat”.

Am copilărit în cvartalul zis cândva 23 August, între parcul central și vechea piață, am făcut școala primară și medie la Generală 8 – așadar, în acea parte din Oradea care era cândva ghetoul evreiesc, un spațiu care și-a pus amprenta pe noi toți, români, maghiari, evrei, chiar și romi. Probabil că de acolo am dobândit spiritul universal cu care sunt „contaminat” iremediabil. Treapta 1 am termint-o la Colegiul Național ”Emanuil Gojdu”, apoi treapta 2, la Liceul de Filologie Istorie  (LFI) din Oradea. Nu am fost un elev model, ba dimpotrivă. În clasa a XII-a mă scotea Securitatea de la ore să mă interogheze în biroul directoarei LFI – comisesem „crime contra regimului” venind cu discuri de muzică rock la școală și cu părul prea lung și mă „denunța” diriginta, profă de rusă. Nu am, așadar, amintiri frumoase din anii de liceu. Am fost și am rămas din anii orădeni un mare colecționar de discuri de vinil, în special de muzică rock, dar și de alte multe curiozități audio stocate pe un atare mediu. Și am și azi câteva pick-up-uri, mai noi și mai vechi, unele rarități”, precizează artistul fotograf expozant.

Tudor Chirilă a începtut să fotografieze din anul 1978, iar în anul 1981 se înscrie la cursului de tehnică și artă fotografică organizat de Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub conducerea artistului fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, lectorul cursului, alături de alți profesioniști. Expoziția personală intitulată ”Legenda mărului stacojiu” a fost vernisată prima dată în iunie acest an, în cadrul Festivalului de Teatru și Film BABEL din Târgoviște.  

Vernisajul expoziției, organizate sub patronajul AIEFA, va avea loc în prezența autorului, la noul sediu al Galeriei „Mezey Lajos”, Centru Expozițional  EFA Oradea-România, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, miercuri, 11 septembrie 2024, ora 17:00, la care organizatorii invită pe toți iubitori fotografiei să participe. Momentele muzicale ale vernisajului vor fi asigurate de reputatul artist orădean de violă Thurzó Sándor József, reprezentant al Asociației Comunitare și Culturale Sola Fide (SFKKE), respectiv artiștii Rock Filarmonica Oradea, Alexandrina Chelu Schorr (voce) și Florian Chelu Madeva (chitară), care vor interpreta mai multe piese din repertoriul românesc și internațional. Expoziția va rămâne deschisă publicului, la secţia Muzeul Orașului Oradea, până la data de 11 noiembrie 2024, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA