Mamut, balenă preistorică și dinozauri la Muzeu

Sorin Sotoc

Muzeul Ţării Crişurilor a inaugurat, la începutul lunii septembrie, noua expoziţie permanentă a Secţiei Ştiinţele Naturii, care pune în valoare patrimoniul propriu al instituţiei muzeale la nivelul celor mai moderne muzee din lume. Expoziţia a fost prezentată oficial în data de 8 septembrie şi este deschisă vizitatorilor din data de 1 octombrie.

Aceasta este cea de a doua expoziție permanentă deschisă în cadrul primului circuit expozițional realizat în noul sediu al Muzeului şi reprezintă atingerea a încă unui obiectiv propus prin proiectul european de amenajare a noilor expoziţii permanente în clădirea vechii Garnizoane. Ea poate vizitată la etajul I al clădirii de pe strada Armatei Române nr. 1/A.

Muncă de echipă

Prezentarea oficială a noii expoziţii permanente de la Ştiinţele Naturii a avut loc în faţa reprezentanţilor mass-media şi a oficialităţilor din partea CJ Bihor, forul tutelar al Muzeului Ţării Crişurilor. În deschiderea evenimentului a vorbit Aurel Chiriac, directorul instituţiei muzeale, care a remarcat efortul de echipă considerabil depus pentru a atinge acest deziderat. „S-a muncit foarte mult la realizarea acestei expoziţii, iar în ultimele săptămâni efortul depus de oameni a fost imens. Rezultatul este cu adevărat o performanță, ținând cont de faptul că în decembrie 2019 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a etajului I.  Am avut, deci, la dispoziție un timp foarte scurt pentru a face un muzeu al mileniului 3. Din punct de vedere muzeo-tehnic, vizitatorii vor avea parte de un adevărat spectacol şi ne dorim ca în cel mai scurt timp Muzeul Țării Crișurilor să devină cel mai important și modern muzeu din regiune şi din ţară din punct de vedere al prezentării patrimoniului. Un muzeu în care nu se mai citesc etichete și în care oamenii beneficiază de monitoare cu touch screen”, a precizat Aurel Chiriac.

Prezentarea expoziţiei i-a revenit lui Venczel Márton, şeful Secţiei Ştiinţele Naturii, care a menţionat de la început că secţia pe care o conduce a fost fondată în 1971 şi că „schița de bază” a expoziției inaugurate în noul sediu datează de peste 15 ani iar proiectul pus în practică în prezent a fost elaborat în 2006, cu finalizarea detaliilor de expunere la începutul anului curent.

Tunelul timpului

Prima parte a expoziţiei permanente de la Secţia Ştiinţele Naturii prezintă o serie de panouri cu informații despre evoluția vieții, din Precambrian, când au apărut primele vietăți pe Terra – acum peste un miliard de ani, despre erele dinozaurilor – Jurasic și Cretacic şi până la apariția primilor oameni, acum peste 200.000 de ani. Acestea, după cum a menţionat şi Venczel Márton, sunt, de fapt, „reconstituiri din paleomediu, proiectate pe perete, care conțin desene și explicațiile aferente”. În „Tunelul timpului”, cum generic este denumită această secţiune, pe partea stângă mai sunt expuse și fosile autentice din diverse perioade geologice, o parte dintre acestea fiind descoperite pe teritoriul Bihorului de către specialiștii Muzeului, iar altele fiind aduse din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și chiar din Madagascar.

Sala mamutului şi peştera din Muzeu

Cea de a doua parte a expoziţiei este dedicată geologiei, paleontologiei şi biologiei, o zonă de muzeu interactivă care, pe lângă monitoarele tochscreen, conţine şi o mașină a timpului unicat în România. Tot aici putem vedea un schelet de mamut descoperit în Oradea, reconstituirea unui mediu marin din miocenul României, cu o balenă şi un delfin pitic, fragmente de schelet ale vertebrate triasice marine şi ale unor dinozauri descoperiți în Bihor, dar și un film 3D menit să creeze vizitatorilor o imagine cât mai reală despre mamuții care trăiau pe Terra acum câteva zeci de mii de ani. O sală a fost amenajată sub forma unei peșteri, care prezintă formațiunile dintr-o cavernă reală – speleotemele: stalactite, stalagmite, coloane, draperii… Aici este expus și un schelet complet al unui urs de peșteră descoperit tot în Bihor. Expoziția se încheie cu cea de a treia zonă, cea de biologie, unde sunt reproduse câteva biotopuri care prezintă mediile de viață cu plante și animale specifice fiecăruia, unele chiar dispărute din acest areal geografic. Toate sălile beneficiază de suport informaţional de ultimă generaţie, monitoare touchscreen care oferă detalii relevante pentru fiecare secţiune, expoziţia dovedindu-se astfel pe cât de atractivă, pe atât de interactivă şi educativă.

Echipa

La realizarea expoziţiei de bază a contribuit întreg colectivul Secţiei Ştiinţele Naturii: Venczel Marton – şef de secţie, Erika Posmoşanu, Radu Huza, Dorina Golban, Sas-Kovacs Hajnalka, Adina Pop şi Adrian Gagiu. Reconstituirile de paleomediu şi diorame i-au revenit lui Dezső Ákos, designer şi taxidermist din Ungaria, iar filmul 3D din Sala mamutului este creaţia unui grup de masteranzi de la Universitatea Partium. Din echipa Muzeului au mai făcut parte Lucian Mărcuşiu, Tiberiu Catrişcău şi Băican Csaba.