Muzeul Ady Endre candidat la premiul Expoziția Anului 2020

Avem plăcerea să facem cunoscut faptul că Muzeul Memorial „Ady Endre”, care se află în subordinea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, a fost nominalizat printre candidații la premiul EXPOZIȚIA ANULUI 2020 în urma înscrierii la competiția organizată de Asociația Muzeelor Maghiare cu sediul în Budapesta.

La această prestigioasă competiție au participat 12 instituții muzeale din Ungaria, România, Slovacia și Serbia: Muzeul Janus Pannonius din Pécs, Ungaria, cu expoziția Primele sate – Lumea pierdută a neoliticului din sudul Transdanubiei; Muzeul Național din Košice, Slovacia, cu Expoziția memorială Márai Sándor; Muzeul Déri din Debrețin, Ungaria, cu expoziția Călărețul Kaganului sau renașterea unui călăreț blindat avar; Muzeul Istoric din Budapesta – Muzeul Kiscelli din Budapesta, Ungaria, cu expoziția Strălucești! Moda și glamour; Muzeul de Protecția Mediului și Managementul Apei din Ungaria, cu expoziția Muzeul apei; Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, cu expoziția Muzeului Memorial „Ady Endre”: „Iată, pe mine însumi m-am găsit!”. Ady Endre și Oradea; Galeria Națională Maghiară – Muzeul de Artă, Budapesta, Ungaria, cu expoziția Fiecare trecut este trecutul meu#secoluldouăzeci#fotoprivat#fortepan; Muzeul Național Maghiar, Budapesta, Ungaria, cu expoziția Clara – Rotschild Klára regina modei din spatele cortinei de fier; Muzeul de Etnografie în Aer Liber, Szennai Skanzen, Ungaria, cu expoziția Terenul Poveștilor – Galerie vizuală; Muzeul Național Evanghelic (Luteran), Ungaria, cu expoziția Cine sunt sașii din Szepes? Identitatea sașilor din comitatul Szepes; Muzeul din Municipiul Topolya, Serbia, cu expoziția A fost odată un teatru … și Muzeul de Etnografie în Aer Liber, Szentendre, Ungaria, cu expoziția 51 de luni.

După selecție, primele trei muzee nu au fost acceptate, Muzeul Memorial „Ady Endre” numărându-se însă printre cele care au reușit să treacă în etapa a doua.

Reamintim publicului că Muzeul Memorial „Ady Endre” din Oradea s-a redeschis pentru vizitare în luna februarie a acestui an și că expoziția sa a fost realizată în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul Literar Petőfi din Budapesta și Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari.

Conform comunicatului primit din partea Asociației Muzeelor Maghiare, cele două premii mari și mențiunile de la această competiție vor fi prezentate în cadrul unui eveniment programat pe 26 septembrie, la Muzeul Național din Budapesta, la care sunt invitați să participe toți competitorii.