O mică operă de viață

Galeria „Euro Foto Art”, Centrul Expozițional FIAP Oradea – România (cel de al 17-lea din Lume!), administrat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art”, a pregătit pentru publicul vizitator, în parteneriat cu secția Muzeul Orașului Oradea din subordinea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, o nouă expoziție de artă fotografică intitulată „O mică operă de viață”/„Egy kis életmű”. De această dată, pe simezele cunoscutei Galerii sunt instalate o selecție de 70 de fotografii alb-negru și color, alcătuită din lucrările artistului fotograf Máthé András AFIAP din Debrețin (HU). Expoziția este organizată cu ocazia aniversării a celor 30 de ani de colaborare bilaterală dintre artiștii fotografi din Oradea și Debrețin. În cadrul expoziției sunt prezentate ciclurile ”Natura” și ”Nudul”.

Artistul fotograf Máthé András AFIAP s-a născut în anul 1953 la Debrețin (HU). A învățat să fotografieze în copilărie de la tatăl său, care a fost fotograf amator, cu care a lucrat de mai multe ori împreună. Din anul 1986 este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din Ungaria (Magyar Fotóművészek Szövetségének) și Uniunii Naționale  a Creatorilor Maghiari din Ungaria (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete). Din anul 1973 este membru al Fotoclubului din Debrețin, iar din anul  2007 este președintele acestuia. Timp de un deceniu, între anii 2003 – 2013, a fost conducătorul artistic  al primei galerii private ”Multi Foto”, unde au fost fost vernisate  și expozițiile artiștilor fotografi din Oradea și Aleșd. A câștigat de 8 ori bursa Fundației pentru Cultura din Debrețin (Debrecen Kultúrájáért Alapítvány). Munca lui a fost recunoscută în anul 1993 prin acordarea Premiului ”Pentru Cultura orașului Debrețin” („Debrecen Kultúrájáért Díj”), primul premiu acordat unui artist fotograf din orașul înfrățit.

„În urmă cu 50 de ani, în anul 1972 am decis că fotografia este domeniul ales de mine. După doi an de studii școlare 20 de ani am lucrat în domeniul prestări servicilor fotografice, ca fotoreporter, fotograf de reclamă și de portret. De la bun început am fost artras de latura artistică a fotografiei. Primul succes deosebit  am obținut în anul 1974, la Expoziția națională de fotografie organizată în orașul Pécs pentru elevi de liceu. Un deceniu și jumătate am predat fotografie la mai multe școli profesionale, respectiv la Colegiul reformat din Debrețin” precizează artistul fotograf expozant. O parte semnificativă a muncii mele este partea culturală a relației dintre orașul înfrățit Oradea, inclusiv relația dintre Clubul Fotografic ”Nufărul” și Asociația Internațională ”Euro Foto Art”  condus de către artistul fotograf Ștefan  Tóth István AFIAP și Fotoclubul din Debrețin. În cadrul expoziției voi prezenta fotografii emblematice. Prima fotografie a fost expusă în anul 1974, iar ultimele realizate în urmă cu câteva zile. Cu fotografiile expuse vreau să creez publicului vizitator din Oradea o mare bucurie”.

Noua expoziție va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 03.10.2021, putând fi vizitată de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00.