Şi vremea vremuieşte...

György Jovián (n. 27 decembrie 1951) este un pictor și grafician maghiar, originar din România (Şimleul Silvaniei), cunoscut pentru numeroasele sale expoziții personale și de grup din România, Ungaria, Germania, Italia, Franța, Belgia, Portugalia, Slovacia, Cehoslovacia, Polonia etc., fiind un nume apreciat de critica de specialitate din ţară şi străinătate.

 

De-a lungul carierei sale profesionale, a primit numeroase premii şi burse, dintre care cele mai importante sunt Premiul „Munkácsy Mihály” acordat pentru merite deosebite în domeniul artelor plastice (1999), Premiul Ministerului Patrimoniului Cultural Național Maghiar (2001), Premiul Jakobovits Miklós (2013), Premiul Kortárs (2014), Premiul anual pentru pictură contemporană acordat de MAC (Movimento Arte Contemporânea), Lisabona, Portugalia (2016) şi Premiul Prima Regional, acordat de orașul Budapesta și județul Pesta, Ungaria (2018).

Începând din anul 2007, este membru al Secției de Arte Plastice a Academiei Maghiare de Arte (Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata).

„Dezastru, catastrofă, sinistru, tragic, confuz, ravagiu, distonanţă, conflict, deznădejde, exasperare, limită, exces, final: de la oricare dintre aceste cuvinte am putea porni un text despre arta lui György Jovián (…)”. Expoziţia se doreşte a fi una retrospectivă, ce relevă valoarea pictorului şi „cuprinde de la o lucrare din 1985 (Aquarius) până la creații din 2018 (Studiu pentru demolare XII, XIV), o paranteză temporală largă la care nu putem participa fără a ține cont de mărturisirea autorului: «Încep din mine însumi și încerc să-mi transfer personalitatea în tot ceea ce fac. E vorba despre propria mea viață și nevoia acută de a picta. Chiar nu contează ce pictezi, ci să pictezi»”. (dr. Aurel Chiriac).

Expoziţia rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 27 octombrie 2019.

Vă aşteptăm cu drag!