Trench Art jelenség – Művészet a lövészárokból (1914-1980)

A lövészárok-művészet (trench art) bármilyen dekoratív tárgyra vonatkoztatható, amit a katonák, hadifoglyok, vagy civilek készítettek fegyveres konfliktusokhoz köthető eszközökből.
A napóleoni háborúk alatt megjelenő gyakorlat az első világháború idején reneszánszát élte. Ezek készítése virágzott az első világháború alatt, és a szó „trench art” magába foglalta a második világháború alatt a személyzet által gyártott ilyen jellegű szuveníreket. A lövedékekből, lövedékgránátokból, töltényekből és más fegyveralkatrészekből a román és más nemzetek fronton szolgáló katonái, a kórházakban vagy rabként néha valódi műalkotásokat készítettek. Cristian Dumitru szerint a Romániában készült legrégebbi és legértékesebb Tranch Art művészethez tartozó alkotás I. Károly királynak az 1877. évi Plevnanál lefoglalt ágyúból készült acél korona volt.
Jelen kiállítás Cristian Dumitru mérnök úr magángyűjteményéből mintegy 250 válogatást tartalmaz. A Romániában összegyűjtött tárgyak területileg lefedik az európai frontokat – beleértve Romániát is – és többsége az első világháború idejéből származik, de kiterjed az azt követő időszakokra is. A gyűjtemény első darabját még 1990-ben szerezte meg, ami az első világháború alatt ágyúból készült hamutartó volt. Napjainkban Cristian Dumitru gyűjteménye 500 darabot számlál, amely az egyik kiállításról a másikra vásárlások vagy adományok révén folyamatosan gyarapszik. A mérnök gyűjteményének még része 200 darab tüzérségi lövedékből készült az évek folyamán Franciaországból, Olaszországból, Belgiumból, Németországból és Romániából összegyűjtött daráló, hamuzó és egyéb tárgyak.
A kiállítás részét képezik hadi tárgyak, amit a háború után a polgári életben is hasznosítottak úgy mint távcsövek, lámpák, iránytűk, légi járművek, lőszerdobozok, térképek. Ezeket nagyra értékelték tartósságuk miatt, amelyek mindegyike még ma 70-100 év után is működőképesek. A 200 darabból álló Trench Art tárgyak között található egy az első világháborúból származó német védelmi gránátból készült lámpa, amelynek izzója körül egy katonasisak található. Egy kávédaráló egyenesen tüzérségi lövedékből készült, egy öngyújtó pedig egy géppisztoly csövéből, de akad még gránátból készült hamuzó is.
Kiemelendő: egy ágyú lövedékcsövéből készült díszes váza, amelyet Philippe Henri Joseph d’Anselme tábornok, a keleti francia hadsereg parancsnoka. Prezan marsall feleségégének adományozott; egy agyag hamutartó, rajta a 18. Gorj-i gyalogezred feliratával, amelyben Ecaterina Teodoroiu is szolgált; ágyúból készült hamutartó és egy 70 cm magas ágyúból készült dohányzóasztal – amely Cristian Dumitru bevallása szerint gyűjteményének legértékesebb részét képezi.