Ultimii dinozauri din Transilvania

UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI
-Direcția Patrimoniu Cultural Universitar
-Departamentul de Geologie
-Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului

 


Începînd cu data de 9 noiembrie 2017, ora 10.00, se va putea vizita, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor din Str. Armatei Române nr.1/A, expoziţia Ultimii dinozauri din Transilvania realizată în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului.

Expoziția prezintă cercetările paleontologice derulate de UBB Cluj prin laboratorul specificat sub coordonarea Prof.univ.Dr. Vlad Codrea, care au pus în evidență noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atît în Bazinul Hațeg, cît și în Poiana Ruscă și în județele Alba, Sălaj și Cluj.

Expoziția cuprinde patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfîrșitul Cretacicului, realizate de artista Ionela Pop, sub îndrumarea paleontologilor. Reconstituirile redau trei dinozauri: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime, 2,3 m înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare: Ornithocheirus.

 

Sînt expuse și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus sau de alte reptile, care au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii, cum ar fi țestoasa Kallokibotion. Aceste reptile populau în urmă cu 70-66 de milioane de ani, un teritoriu insular. Fiind obligate să trăiască pe un areal restrîns, unele dintre reptile și-au redus dimensiunile devenind „pitici” – astfel talia lor nu ajungea la cea a dinozaurilor înrudiți descoperiţi de pildă pe teritoriul Americilor, sau al Asiei. Dinozaurii viețuiau alături de o întreagă faună în care se remarcă alte reptile, precum șopîrle, șerpi, pterozauri, crocodili, țestoase ori pești și mamifere.

Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar taxa pentru ghidaj este de 5 lei/grup. Pentru a evita aglomeraţia, grupurile care solicită ghidaj trebuie să se programeze în prealabil la telefon 0259/479918, între orele 9.00 şi 15.45, sau pe site-ul instituţiei, la butonul Programări vizite. Precizăm totodată că grupurile neprogramate vor beneficia de ghidaj doar în cazul în care nu se suprapun cu grupurile programate, acestea din urmă avînd prioritate.

Expoziţia va putea fi văzută pînă în 4 martie 2018.