A Körösvidéki Múzeum Könyvtára

A Körösvidéki Múzeumban van egy speciális, zárt körű könyvtár, amely körülbelül 40 000 kötetet számlál. A könyvtár gyűjteménye olyan tevékenységi területek könyveit tartalmazza mint a történelem, régészet, numizmatika, néprajz, művészet, gyűjteménykezelés és restaurálás, általános muzeológia és természettudományok. A Körösvidéki Múzeum Kiadó égisze alatt megjelent kiadványok is ennek a gyűjteménynek a részei – a szerzők a Körösvidéki Múzeum szakemberei, és nemcsak – , a múzeum évkönyvgyűjteménye (Crisia, Biharea és Nymphaea folyóiratok), valamint olyan kiadványok, melyek Bihar megye neves személyiségei és kultúremberei koordinálása alatt jelentek meg.

A jelenlegi időszaki alap magába foglalja a belföldi és külföldi partnerintézmények (múzeumok, egyetemek és akadémiai intézmények) által közzétett szakkiadványokat, amelyekhez hozzáadódnak az aktuális könyvek, többnyire könyvtárközi cserékből, illetve adományokból és beszerzésekből. Itt említjük meg: Mózes Terézia könyvadományát – 2373 db., továbbá dr. Crișan Ioan személyes könyvtárából származó könyveket – 569 db., a Roșu család adomámányát – 856 db., valamint dr. Budaházy István adományát – 299 db.

A könyvtár fő célja a könyv- és szakkiadvány – gyűjtemények létrehozása, rendszerezése és fejlesztése a múzeumi személyzet, különösen a muzeográfusok és kutatók által végzett információs és kutatási tevékenységek támogatása érdekében.

Ugyanakkor a könyvtár nyitva áll az intézményen kívüli olvasók számára is, a kiadványokat ingyenesen lehet tanulmányozni, de csak a könyvtár olvasótermében, hétfőtől péntekig 08:00 – 16:00 óra között.

A könyvalap a következő linken érhető el:

Megemlítjük, hogy a természettudományi szakterület kiadványait jelenleg átszervezik.

Kapcsolattartó személy: Pop Andreea, könyvtáros

e-mail: biblioteca@mtariicrisurilor.ro