The Taranterra Project

Most először Nagyváradon, az egzotikus fajok csodálóinak és nemcsak, lehetőségük nyílik meglátogatni egy, kizárólag a pókvilág „óriásainak” szentelt kiállítást. 2020. december 9-től a Körösvidéki Múzeum – múzeumi komplexum Természettudományi Osztályának Viváriuma ad otthont a The Taranterra Project című kiállításnak, amely négy kontinens 50 madárpók faját mutatja be, 55 élő példánnyal, az összes természetes élőhelyről ahol megtalálhatók. A kiállítás a múzeumi intézmény és két fiatal nagyváradi gyűjtő együttműködésének eredménye. Jövő nyárig lesz látogatható, mely idő alatt folyamatosan bővülni fog.

Hogy miként lett a világ legméretesebb pókjainak gyűjtője, elmagyarázza nekünk Bogdan Biriș, ennek az egyedülálló kiállítási projektnek az egyik kezdeményezője: „Ez év tavaszán kezdődött minden, pókiszonytól (arachnofóbia – pókoktól való kóros félelem) szenvedtem, melynek szinte a megszállottja lettem. Aztán tanácsot kaptam valakitől, akinek sikerült ezt legyőznie, és javaslatára ez év márciusában megvettem első pókomat, egy madárpókot. Utána, szinte természetesen ment minden, és ma már több mint 80 példányom van, 60 különböző fajból, és tovább kívánom bővíteni a gyűjteményemet. Nagyon érdekes állatok ezek, de megjelenésük félelmet kelt, alaptalanul, mivel teljesen ártalmatlanok az emberre nézve, sőt inkább hasznosak mondhatók. Jelenleg az arachnofóbia a második leggyakoribb fóbia a sötétségtől való félelem – achluofóbia – után és szeretnék tenni valamit ez ellen, hogy azok, akik pókiszonyban szenvednek, letudják ezt győzni, ne kínozza tovább őket ez a fóbia. Ezért kezdeményeztem ezt a kiállítást”, mondja Bogdan Biriș.

A madárpókok iránti közös szenvedély összehozta Bogdan-t egy másik nagyváradival, Andrei Lazăr-el. Együtt rakták le egy „The Taranterra Project”-nek elnevezett „oktatási projekt” alapját – mely elérhető a www.taranterra.com platformon is. Célja a gyermekek és fiatalok figyelmének felkeltése, valamint az arachnofóbia kialakulásának megelőzése és leküzdése a nyújtott információk és iskolákban megrendezett madárpók vándorkiállítások segítségével. De a járvány felforgatta terveiket, mostanáig, mikor is a Körösvidéki Múzeum elfogadta a két szenvedélyes pókgyűjtő projektjét, és átültette azt a gyakorlatba is.

A kiállításra a Múzeum Viváriumjában kerül sor, és hat hónapig lesz látogatható. Ez idő alatt, ígéri a két gyűjtő, a pókok száma folyamatosan fog gyarapodni, mígnem eléri a több mint 100 példányt, ami több mint 80 fajt fog képviselni a világ minden tájáról. A The Taranterra Project az első nagyváradi kiállítás, amely kizárólag csak madárpókokat mutat be, és – mondják a kezdeményezők – a legnagyobb a maga nemében az országban, mind a madárpókok számát, mind a képviselt fajok sokféleségét tekintve.

A belépőjegy, mely magában foglalja a madárpók kiállítás és a Vivárium látogatását, 6 lej/fő felnőttek esetében és 3 lej/fő, 4 év feletti gyermekeknek, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak. 4 éven aluli gyerekek, intézetben nevelkedő gyerekek, fogyatékkal élők, az országos múzeumi hálózat dolgozói és nyugdíjasai számára a belépés ingyenes. Szeretettel várjuk Önöket!