A kiállításról

Az Ókori Róma. Civillizáció és nagyság. Építészet és hadászat című kiállítás egy együttműködés eredménye a velencei (Olaszország) Niccolai Teknoart SNC-vel, ami egy éves múltra tekint vissza, amikor is a Körösvidéki Múzeum az első ilyen jellegű kiállítását szervezte meg, amelynek témája Leonardo da Vinci „járművei” volt. Az Olaszországban már jól ismert szervezet, ahol a Niccolai család kézműves „gépei” már 2010-ben a „Jármű – Technológia az Ókori Rómában” címmel Rómában sorra kerüllő didaktikai kiállítás keretében kerültek bemutatásra, amit az olasz államfó Kulturális Innovációért díjjal jutalmazott.

Jelen kiállítás első sorban az ókori római civillizáció remekműveinek megvalósításait mutatja be. A rekonstruált tárgyak, történelmileg igazolhatók és az elmúlt években Olaszországban megvalósuló számos fontos kiállítás inspirálta.

„A tárgyak rekonstrukciója Vitruviu (i.e. 1. századi római építészmérnök – Cezar és Cicero kortársa) De Architectura címmel íródott és fennmaradt munkájának nyomán volt lehetséges, amelyben leírásokat találunk várfalak (I. Könyv), vízvezetékek (VIII. Könyv), tudományos eszközök (IX. Könyv) és nem utolsó sorban katonai és civil járművek építéséről (X. Könyv). A téma iránt 1990-ben kezdtem el érdeklődni, amikor rekonstruáltam egy méretarányos ókori járművet kutatás és modellezés céljából, hogy a későbbiek során ez alapján jóval nagyobbakat tudjunk építeni. Napjainkra a megépített járművek száma eléri az ötszázat, amelyek a korban is használt anyagokból készültek, úgy mint: fa, vas, szövet, kötél és bronz. Az utóbbi idők technológiai és informatikai fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy javítsuk és jobban kivitelezzük, illetve méretarányosan reprodukáljuk, ezáltal használható járműveket hozzunk létre, sokkal jobbakat, mint ezelőtt ötven évvel” (Gabrielle Niccolai, a Group Teknoart Kft igazgatója).

A kiállítás a történelem egy monumentális időszakát foglalja magába, kezdve Caius Iulius Cézar győzelmeitől a gallok fellett, amely végső soron a köztársaságbeli Rómának birodalommá alakulásához vezetett.

A katonák találékonysága mellett a kiállítot tárgyak részleteiben világitanak rá a Római birodalmat jellemző nagyszámú és átfogó építészeti remekművekre, a technológiai innovációkra, amelyek példaértékű fellendülést hoztak még a Római Birodalom legtávolabb eső vidékein is.

A kiállítás célja egybeesik a tárgyak készítőinek szándékaival, hogy a látogatók számára létrehozzanak egy olyan teret, ahol a járművekkel interakcióban fedezzék fel a mechanika törvényeit, amelyek meghatározzák azok működését. Párhuzamba állítva a mai modern technológiával a személyes kölcsönhatás lehetővé teszi a járművek elvének és gyakorlati alkalmazásainak mélyebb megértését is.