Arme din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale Muzeului Ţării Crişurilor

Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor organizează joi, 3 august 2017, ora 17.30, la sediul nou al muzeului orădean din Str. Armatei Române nr.1/A, vernisajul expoziţiei Arme din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale Muzeului Ţării Crişurilor.

Expoziţia prezintă publicului o selecţie semnificativă din patrimoniul celor două muzee, de arme albe şi de foc din epoca medievală, modernă şi contemporană, ce ilustrează aproape 500 de ani de istorie a tehnologiilor militare din spaţiul românesc, european şi mediteranean, din perioada cuprinsă între secolele XV-XX. Dintre obiectele expuse provenite din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, din care multe fac parte din categoria Tezaur,  menţionăm săbii (aparţinînd lui Al.I. Cuza, Gheorghe Magheru şi Gheorghe Bibescu sau atribuite lui Sinan Paşa ori Iancu Jianu etc.) spade, pumnale, hangere, iatagane, pistoale mitraliere (Beretta, Orita), pistoale cu capse, flinte cu cremene, revolvere, carabină Winchester etc. Alături de acestea, în cadrul expoziţiei vor fi expuse şi piese din bogata colecţie a muzeului orădean, atît arme albe şi de foc realizate în ateliere occidentale, italiene în special (spade, săbii, halebarde, pistoale), cît şi arme provenite din ateliere din Imperiul Otoman, de la meşteşugarii transilvăneni şi de la cei centrali europeni. Vor mai fi expuse şi echipamente militare de protecţie: armură, platoşe, cămaşă de zale, toate provenite, de asemenea, din colecţia de arme a Muzeului Ţării Crişurilor.

Expoziţia va putea fi vizitată pînă în 27 octombrie 2017. Preţul biletelor: 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii, elevi, pensionari.