DINCOLO DE FRUMUSEȚE

Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino Alto Adige – Sudtirol, Asociaţia „Trentini Nel Mondo”, Asociaţia „Bellunesi Nel Mondo”, Fundaţia „Dolomiţi UNESCO” şi MUSE – Museo delle Scienze organizează o expoziţie de excepţie, avînd titlul Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi, care va putea fi vizitată la sediul muzeului din Str. Armatei Române nr.1/A începînd cu 30 septembrie 2018, conform programului obişnuit al acestuia.

Expoziţia este rezultatul unui parteneriat încheiat cu instituţiile din Italia mai sus menţionate şi este parte a unui proiect de durată, care are drept scop prezentarea, prin ceea ce au specific în planul culturii materiale, a zonelor Trentino Alto Adige şi a Bihorului.

Scopul acestor schimburi expoziționale este să ilustreze imaginea Europei concepută ca un loc de întîlnire a mai multor popoare și culturi, capabile să coopereze în pace și respect pentru diversitate, pornind de la teritoriile, populațiile care le locuiesc, istoria, obiceiurile și tradițiile lor, dar și de la mișcările migratorii care au marcat parcursul multor comunități.

Expoziţia cuprinde fotografii spectaculoase, adevărate lucrări de artă, care ilustrează natura excepţională a Patrimoniului Mondial al Munţilor Dolomiţi (Italia) şi care îi au ca autori pe şase fotografi profesionişti celebri, ce susţin Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi obiectivele acesteia: Alessandro Caon, Moreno Geremetta, Nicolò Miana, Patrick Odorizzi, Andreas Tamanini şi Georg Tappeiner.

De asemenea, vor mai fi expuse costume tradiţionale din această zonă, o maşină artizanală de îngheţată, pietre provenite din Munţii Dolomiţi, precum şi obiecte şi unelte folosite de emigranţii care îşi părăseau meleagurile pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna pentru a profesa diverse meserii în cîmpiile şi oraşele din Europa, pentru că în ţinuturile lor nu-şi puteau asigura traiul zilnic.

De altfel, sînt prezentate şi aceste meserii ale locuitorilor din zona Dolomiților (producători de îngheţată, doici, tăietori de lemne, producători de scaune, mineri, negustori de diverse obiecte, tocilari, muncitori la calea ferată, vînzători de stampe), precum și asociațiile Trentini nel mondo și Bellunesi nel mondo, născute din dorința de a proteja și de a promova sentimentul de apartenență, memorie, cultură și identitate, și de a menține legătura dintre emigranții din munții Dolomiți și comunitățile rămase în patrie.

Expoziţia va rămîne la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 18 noiembrie 2018. Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Vă aşteptăm cu drag!