PREMIERĂ NAŢIONALĂ

Capodopere ale Şcolii flamande şi olandeze de pictură din patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, la Muzeul Ţării Crişurilor

Manifestarea expoziţională pune în valoare un concept muzeal care urmăreşte, prin programul „Axele Culturale Brukenthal”, să ofere şansa iubitorilor de artă, în cazul nostru orădenilor şi bihorenilor, de a admira capodoperele din colecţia baronului von Brukenthal. Organizatorii acestui eveniment sunt Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” SRL. Expoziţia Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor va fi vernisată în 4 decembrie, începând cu ora 17:30, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, de pe Strada Armatei Române nr. 1/A.

„Este prima realizare de acest fel din România, când un muzeu îşi transferă, temporar, o parte din patrimoniu unui alt muzeu din ţară. Ideea a fost agreată de conducerea muzeului sibian şi face astfel posibilă ca o bună parte din populaţia acestei zone, care nu are posibilitatea să viziteze Muzeul Brukenthal, să poată admira celebrele lucrări recunoscute în toată lumea”, precizează directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Evenimentul de la Oradea face parte din cadrul colaborărilor punctuale dezvoltate de muzeul sibian cu alte instituții de cultură din țară prin programul „Axele Culturale Brukenthal”, în cadrul căruia Muzeul Ţării Crişurilor este partener oficial.

Expoziţia Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor deschide seria de manifestări de acest gen pe care şi le-au propus să le realizeze împreună cele două muzee din Oradea şi Sibiu. Aceasta va fi urmată de alte expoziţii prin care Muzeul Brukenthal îşi va prezenta la Oradea cele mai valoroase opere de artă din patrimoniul pe care-l deţine.

Expoziţia oferă opt capodopere din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Național Brukenthal. Tablourile sunt opera unor artiști reprezentativi din Școala flamandă și olandeză a secolului al XVII-lea, ca Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1638), Jacob Jordaens (1593-1678), David Teniers cel Tânăr (1610-1690) și Philips Wouwerman (1619-1668).

Samuel von Brukenthal a fost singurul guvernator de origine săsească al Transilvaniei (1777-1787) şi, totodată, unul dintre puţinii guvernatori din vremea Mariei Theresia pe care succesorul ei, Iosif II, i-a păstrat în funcţie, ca urmare a serviciilor sale credincioase şi a calităţilor pe care le dovedise. La eliberarea sa din funcţia de guvernator, în semn de apreciere a meritelor sale, a primit Marea Cruce a Ordinului „Sf. Ştefan”. Ultima parte a vieţii a petrecut-o departe de politică, dedicându-se colecţiilor şi administrării domeniilor sale. Pentru a preveni dispersarea colecţiilor şi a averii sale, Samuel von Brukenthal a recurs la o formă de testament puţin obişnuită în epocă în Transilvania, aceea a fideicomis-ului, instituind la 3 ianuarie 1802, un moştenitor universal în persoana baronului Johann Michael Joseph von Brukenthal. Preţioasele sale colecţii urmau să intre în proprietatea Gimnaziului Evanghelic C.A. din Sibiu şi să devină accesibile publicului în anumite zile şi la anumite ore, iar pentru conservarea acestora s-a prevăzut acumularea unui capital de 36.000 florini, rezultaţi din lichidarea unei părţi din averea sa mobilă. Potrivit dorinţei testamentare, după stingerea liniei masculine a familiei, averea baronului Samuel von Brukenthal a revenit Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu.

Samuel von Brukenthal s-a stins din viață în 1803 şi, în mod excepţional, a fost înmormântat în faţa amvonului Bisericii Evanghelice din Sibiu. Muzeul Baronial Brukenthal (Baron Brukenthal’sches Museum), cum avea să se numească oficial până în 1948, a fost deschis accesului public, în data de 25 februarie 1817. La începuturi a fost organizat ca și un muzeu privat, fiind la acea vreme primul muzeu public din Europa Centrală şi de Sud-Est. Acesta funcționează și astăzi, după 202 ani de la deschidere.

Expoziţia Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor va fi prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor, prof. univ. dr. Sabin Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal, şi de dr. Agata Chifor, muzeograf în cadrul Secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, istoric de artă.

Preţul de vizitare pentru expoziţia Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal este de 16 lei pentru adulţi şi de 8 lei pentru copii peste 4 ani, elevi, studenţi și pensionari, cu același bilet putând fi vizitate și celelalte două expoziţii temporare din cadrul muzeului, expoziţia Un maestru al gravurii europene din vremea Renaşterii – Albrecht Dürer (1471-1528) şi expoziţia de pictură a artistului plastic Ioan Aurel Mureşan, EROTIKONIA

Expoziţia va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 26 ianuarie 2020.