ROMA ANTICĂ. CIVILIZAŢIE ŞI GRANDOARE. Tehnologie civilă şi militară

Publicul este invitat la Muzeul Ţării Crişurilor să viziteze expoziţia ROMA ANTICĂ. CIVILIZAŢIE ŞI GRANDOARE. Tehnologie civilă şi militară, distinsă cu medalia de aur pentru inovaţie culturală de preşedintele Italiei şi care este o premieră în România.

Aşa cum sugerează şi titlul, expoziţia ne familiarizează cu remarcabilele realizări ale civilizației Romei antice şi acoperă o epocă fascinantă din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu (sec. I î.Hr.-476 d.Hr). Piesele reconstituite sînt realizate pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de obiecte aflate în muzee din Italia şi din texte autentice (tratatul lui Vitruviu). Obiectele prezentate sînt reproduceri la scară ale „maşinilor” de război inventate de romani şi ale „maşinilor” folosite în arhitectura civilă. Publicul va putea interacţiona cu cîteva dintre acestea: arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant, angrenajul cu roţi dinţate. De asemenea, cei fascinaţi de istoria antică a Romei vor putea să se fotografieze cu obiecte din arsenalul unui soldat roman, cum ar fi sabie, scut sau coif. În plus, sînt oferite prezentări 3D ale unor obiecte expuse, precum şi un film despre istoria Imperiului roman (circa 20 min.).

Expoziţia va putea fi vizitată până în 2 iunie 2019, conform programului muzeului (www.mtariicrisurilor.imagomedia.ro). Pentru a se evita aglomeraţia, grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) vor putea intra cu programare prealabilă la numărul de telefon 0259/706101, între orele 10.00-15.00.

Preţul biletelor pentru expoziţia temporară Roma Antică este de: 8 lei – adulţi; 4 lei – elevi, studenţi, pensionari. Ghidajul (dacă se solicită): 5 lei/grup.

Menţionăm că pentru restul expoziţiilor temporare din Muzeul Ţării Crişurilor preţul este de 8 lei şi 4 lei, iar pentru Vivariu de 6 lei şi 3 lei.

Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.