EXPOZIȚIA ARTISTEI FOTOGRAF ADRIANA CEAUȘESCU  (AUSTRIA)

Galeria ”Euro Foto Art”, Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (recunoscută de UNESCO) oferă oportunitatea organizării unei noi expoziții de artă fotografică. De această dată, pe simezele celei mai longevive Galerii permanente de artă fotografică din România, vor fi instalate 72 de fotografii grupate sub genericul ”Locuri și oameni”, realizate de către artista fotograf Adriana Ceaușescu, originară din Timișoara care, în prezent, locuiește la Viena. Toate imaginile expuse se pot vizualiza urmărind link-ul: https://www.eurofotoart.com/efa-exhibition-hals/fiap-exhibition-center-oradea/15/.  Expoziția este organizată de către Asociația Internațională ”Euro Foto Art” (AIEFA), în parteneriat cu Summit Agro Romania (SAROM) și Muzeul Țării Crișurilor Oradea, sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică.

Autoarea expoziției precizează: ”Sunt fotograf amator, actualmente viața mea se împarte între Timișoara și Viena. În viața de zi cu zi sunt farmacist, activez în studii clinice pentru medicamente destinate terapiei oncologice, sunt căsătorită și am doi copii. Am început să fac fotografie în 2017, deși prima dată am ținut în mână un aparat foto pe film când aveam 12 ani. Azi am un Nikon D750 cu obiective variate (50 mm, 24-70 mm, 70-200 mm). Inițial m-am îndreptat spre pictură care, cu siguranță, a fost un catalizator important în formarea mea ca fotograf. Am învățat desigur despre culori, texturi, asocieri, dar cel mai important am exersat pe pânză și hârtie despre emoții. Azi mă exprim prin fotografie, cu siguranță e marea mea dragoste”.

În perioada 2019 – 2022, Adriana Ceaușescu a participat cu lucrările sale la numeroase concursuri și expoziții fotografice și a publicat în diverse reviste on-line internaționale, obținând zeci de premii și medalii. De asemenea, a participat la diferite proiecte naționale și internaționale de artă fotografică, printre care și la Concursul Internațional de Artă Fotografică ”România pitorească”, organizat de AIEFA în parteneriat cu SAROM, vernisat în Palatul Parlamentului, la data de 15 decembrie 2022. Lucrările sale au fost acceptate la diferite saloane internaționale organizate în Bosnia,  Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Slovenia, și Bosnia-Herțegovina, respectiv România.

Despre fotografiile sale expozanta subliniază: ”Ele fac parte din viața mea, sunt limbajul meu prin care povestesc despre călătoriile mele și oamenii pe care i-am întâlnit. De fiecare în parte mă leagă strâns o poveste și un drum, mă bucur că am reușit să îngheț pentru totdeauna ceea ce am trăit și am văzut cu ochii minții și prin lentila aparatului meu. Fotografia a fost pentru mine o întâmplare miraculoasă care mi-a schimbat viața definitiv, pretextul  extraordinar de a vedea lumea, de a cunoaște oameni, caractere, figuri și de a păstra vii experiențele frumoase sau teribile de-a lungul călătoriei. Nu pot spune că am găsit nișa care mă atrage cel mai mult, încă experimentez, studiez diferite genuri ale artei fotografice: portretistica, peisaje, mă atrage fotografia artistică ca un magnet, sunt fascinată să explorez strada și poveștile pe care aceasta ți le oferă. Probabil, la un moment dat, stilul meu va căpăta contur, dar până atunci am hotărât să mă bucur de călătorie și de cei care mă însoțesc”.

Vernisajul expoziției va avea loc, marți, 07 noiembrie 2023, la ora 16:00. Lucrările vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Evenimentul va fi transmis în direct pe facebook: https://www.facebook.com/FIAPExhibitionCenterOradeaRomania

Momentele muzicale ale vernisajului vor fi oferite, de către reprezentantul Grupului Cultural “Duo Sola Fide” din Oradea, artistul de violă Thurzó Sándor József, care va interpreta mai multe piese din repertoriul internațional. Expoziția va rămâne deschisă  publicului, la secţia Muzeul Orașului Oradea, până la data de 07 decembrie 2023, de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA.