Expoziția „Coptic Mysticism” (Misticismul copt)

Cea mai mai longevivă Galerie permanentă de artă fotografică din România, Galeria ”Euro Foto Art”, Centrul Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică  Oradea – România (FIAP) Recunoscută de UNESCO va gădui din data de 22 august 2023 o expoziție de artă fotografică de excepție. De această dată pe simezele Galeriei vor fi instalate 72 de fotografii realizate cu mare măiestrie de reputatul artist fotograf Cristina Garzone AFI, IFI, EFIAF, MFIAP, EFIAP/d3, GPU CR3, VIP-3, SSS/B Toate imaginile se pot admira pe site-ul AIEFA: https://www.eurofotoart.com/efa-exhibition-hals/fiap-exhibition-center-oradea/13/. Expoziția intitulată „Coptic Mysticism” (Misticismul copt) este organizată de către Asociația Internațională ”Euro Foto Art”  (AIEFA), unicul Membru Regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) recunoscută de UNESCO (https://www.fiap.net/en/members/irfiap),  în parteneriat cu Summit Agro Romania și Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, prin secția Muzeul Orașului Oradea.

„Misticismul: experiența care angajează viața interioară a omului în fața unei realități misterioase, un sentiment de religiozitate profundă la care se aspiră la o viață total spirituală. Reportajul intitulat „Misticismul copt” relatează relația strânsă dintre credința religioasă și viața populației din Lalibela, oraș din nordul Etiopiei, bogat în biserici săpate în stâncă, dar cu particularitatea de a merge de sus în jos, a declarat de către UNESCO ca patrimoniu mondial al umanității. Regiunea a fost una dintre primele în care religia creștină s-a extins și relația cu credința pătrunde în mare măsură în viața populației. Lalibela este un oraș cu un farmec unic, unde natura și istoria s-au întrepătruns” precizează artistul fotograf expozant

Cristina Garzone s-a născut la Matera și locuiește în provincia Florența, de ani de zile se dedică fotografiei amatoare cu preferință de reportaj. În anul 2000 a urmat cursurile „Centrului de Fotografie Experimentală” din Prato (IT). În prezent este membră a celui mai reputat Fotoclub din Italia „Il Cupolone” BFI-CAFIAP din Florența (Organizație parteneră a AIEFA,  unde a ocupat funcția de vicepreședinte în perioada 2013 – 2016, și Sille Sanat Saray din Konya din Turcia. Este membră de onoare a zeci de Fotocluburi naționale și internaționale. Cu lucrările sale a participat la sute de concursuri fotografice italiene și străine, a obținut nenumărate premii de-a lungul anilor în cele mai importante competiții internaționale.

Artista fotograf Cristina Garzone obține în anul 2010, prima disticție FIAP a Federației recunoscută de UNESCO, iar în anul 2023 cea mai mare disticție EFIAPd3!!! În luna aprilie 2020 a primit cea mai înaltă distincție de onoare MFIAP, prima și singura femeie fotograf italian care a obținut un titlu atât de important. Pe lângă aceste distincții a primit zeci de titluri și distincții ale diferitelor Federații naționale și internaționale

În luna februarie 2020, a fost lansată în orașul Albenga, albumul ei intitulată  „Misticismo copto” prezentată de prof. Paolo Tavaroli, președintele Clubului Fotografic S. Giorgio din Albenga (IT). La un an, în luna iunie 2021 a fost lansată în orașul Matera de către Edizioni Magister din localitate cea a doua carte editată în colaborare cu Nicola D’Imperio (care a scris partea istorică și Cristina partea fotografică), intitulată „Maria de bruna, care prezintă ritualuri, istorie și imagini”. Într-un recent interviu, ea a precizat că: „Ceea ce mi-a plăcut întotdeauna să prezint în  fotografiile mele sunt oamenii care trăiesc în mediul lor în care lucrează, studiază, se roagă etc. Pentru a reuși acest lucru, trebuie să le abordezi cu răbdare și umilință pentru care încerci să stabilești cu ei o relație de prietenie. Trebuie să  faci ca ei să se simtă în largul lor tot timpul, încercând să surprinzi cele mai reprezentative expresii, care sunt întotdeauna cea mai firească expresie, în demnitatea lor și niciodată în tragediile lor”.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 22 august 2023, la ora 11:00, în prezența reprezentantei AIEF în Italia, Monica Materassi (soția regretatului artist fotograf reputat din Italia Marcello Matreassi, la care organizatorii invită pe toți iubitorii fotografiei să participe. Evenimentul  va fi transmis online pe pagina Facebook a Asociației: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation  Momentele muzicale ale vernisajului din Oradea vor fi oferite de către reprezentantul  Grupului Cultural ”Duo Sola Fide” din Oradea, artistul de violă Thurzó Sándor József, care va interpreta mai multe piese din repertoriul italian transcrise pentru violă solo de interpret: ”Serenade” de Enrico,  ”Pur dicesti” de Antonio Lotti,  ”Madrigale”  de Achille Simonetti, ”Berceuse” de Ottorino Respighi.  O parte din exponate vor putea fi vizionate și pe ecranele mijloacelor moderne de transport din municipiul nostru, datorită protocolului încheiat cu AIEFA și OTL SA. Expoziția artistei fotograf italian Cristina Garzone va rămâne pe simeze până la data de 04.10.2023, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (luni închis).