A Lapidárium

A Lapidárium a Körösvidéki Múzeum állandó kiállítása, amely az épület alagsorában helyezkedik el.

A kiállítás a Bihar megye román és gótikus stílusú templomépítészet bemutatására vállalkozik. A látogatók számos sírkő és falfestmény töredékét, román stílusú oszlopok alapjait, román stílusú ornamentális frízt és sok egyebet csodálhatnak meg a Körösvidéki Múzeum Lapidáriumában. A tárgyak egy része olyan Bihar megyei műemlékekből származik, amelyek mára rommá váltak, másokat a váradi várban, illetve a Cséffa-Radvány lelőhelyen végzett ásatások során találtak a régészek. A látogatóknak ugyanakkor a műemlékek háromdimenziós makettjei, a képernyőkön futó felvételek, érintőképernyő, illetve egy ismeretterjesztő film is segít közelebbről megismerkedni a megye román és gótikus stílusú templomépítészetének remekeivel. Az érintőképernyő és a film három nyelven, románul, angolul és magyarul is elérhető.

Belépődíj: felnőtteknek 8 lej, 4 évesnél nagyobb gyerekeknek, tanulóknak, egyetemi hallgatóknak és nyugdíjasoknak 4 lej. A jegy a Körösvidéki Múzeum többi kiállításának meglátogatására is feljogosít, a Vivárium kivételével.

4 éven aluli gyerekeknek, intézetben nevelkedő gyerekeknek, háborús veteránoknak, a múzeum, illetve az országos múzeumi hálózat jelenlegi dolgozóinak és nyugdíjasainak a belépés ingyenes.