Proiectul european „Giving (Back) the Credit to the Heritage Communities”

În începutul lunii iulie 2021, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și Institutul Național al Patrimoniului au încheiat un Protocol de Colaborare și Cooperare, în cadrul proiectului european „Giving (Back) the Credit to the Heritage Communities” (#GiveBackCredit). Proiectul european este finanțat prin programul Europa Creativă al Comisiei europene și se desfășoară în perioada 1 septembrie 2020 – 31 decembrie 2022. Coordonarea proiectului revine Asociației La blouse roumaine IA (România), având ca parteneri Institutul Național al Patrimoniului (România), University for Creative Arts – Epsom Business School (Marea Britanie) și Gordana Grubjesic / SuperStar Culture (Serbia).

Proiectul #GiveBackCredit are ca obiectiv principal repoziționarea meșteșugurilor tradiționale în contextul modei sustenabile prin promovarea și păstrarea specificului cultural și a măiestriei artizanilor. Astfel, comunitățile de artizani și designerii vestimentari vor avea oportunitatea unică de a se cunoaște și de a colabora în cadrul a două rezidențe creative – august 2021 – dedicate a două piese culturale celebre: ia românească și tartanul scoțian.

Reședința creativă din România (16-30 august 2021) este dedicată costumului tradițional din Bihor, cercetării și promovării lui prin expoziția și conferința internațională, prin realizarea filmului documentar despre reședința creativă, publicarea unui album foto cu ilustrarea procesului de creație și a pieselor rezultate. Pentru buna desfășurare a acestui demers Muzeul Țării Crișurilor a implicat echipa sa de specialiști de la Secția de Etnografie – dr. Simona Bala, Melania Țărău, Ioana Gherghel, Iacinta Chiriac, dr. Ioan Goman și de la Secția de Restaurare – Carina Stanciu, Florian Heredea. Acesția vor asigura suportul științific al documentării și vor pregăti piesele reprezentative portului popular din zona Beiușului.

Cele două reședințe creative vor avea ca rezultat o colecție capsulă de modă culturală, ce va fi prezentată la Ethnology Fest – iunie 2022, în Belgrad, Serbia și în cadrul unei expoziții temporare What do we leave behind? („Ce lăsăm în urmă?”) ce se desfășura în decembrie 2022, în București. Partea științifică va fi secondată de o amplă campanie de comunicare pentru promovarea proiectului către publicul internațional.