Regulament privind selecția candidaților pentru realizarea mobilităților în cadrul Programului Erasmus+
Proiect finanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene
Acțiunea Cheie 1: Educația Adulților (ADU)
Durata proiectului: 15 luni (01.06.2024-31.08.2025)
Număr de referință proiect: 2023-1-RO01-KA120-ADU-000194092
Beneficiar: MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR ORADEA – COMPLEX MUZEAL
Regulament
privind selecția candidaților pentru realizarea mobilităților în cadrul Programului Erasmus+
ACCREDITED PROJECTS FOR MOBILITY OF LEARNERS AND STAFF IN ADULT EDUCATION
2023-1-RO01-KA120-ADU-000194092
Proiectul este finanţat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+ KA1-Mobilități pentru Educația Adulților şi se va derula în perioada
01.06.2024 – 31.08.2025
- Obiective generale
Proiectul Erasmus+ Mobilitate pentru ACCREDITED PROJECTS FOR MOBILITY OF LEARNERS AND STAFF IN ADULT EDUCATION are ca obiectiv principal dezvoltarea competențelor și abilităților angajaților muzeului, în vederea îmbunătățirii interacțiunii cu diversele categorii de vizitatori și potențiali vizitatori. Acest proiect urmărește să sprijine angajații specialiști care intră în contact cu publicul, prin promovarea educației continue și a dezvoltării profesionale în context european, cu scopul de a atrage noi categorii de vizitatori și de a intensifica consumul cultural.
Educația adulților reprezintă o componentă esențială a activităților muzeale, iar în contextul actual, rolul acesteia este redefinit pentru a depăși provocările și discontinuitățile din trecut. În acest sens, dezvoltarea resursei umane din cadrul muzeului devine crucială, implicând formarea și perfecționarea continuă a personalului prin participarea la mobilități internaționale.
Proiectul își propune să includă un număr total de 10 de angajați în anul Erasmus 2024-2025, care vor participa la activități de tip job shadowing în parteneriat cu muzee și instituții culturale din alte țări europene.
Prin aceste activități de mobilitate, se așteaptă ca personalul muzeului să dobândească competențe noi în tehnici muzeologice, metode de conservare, digitalizare, dar și abilități lingvistice, toate acestea contribuind la îmbunătățirea ofertei culturale a muzeului și la creșterea atractivității acestuia pentru diverse categorii de vizitatori.
- Obiective specifice
Înlăturarea barierelor culturale, sociale și psihologice care împiedică anumite grupuri și categorii sociale să viziteze muzeul.
Evaluarea nevoilor de formare a personalului muzeului în direcția activităților cu persoanele adulte.
Lărgirea continuă a categoriilor de vizitatori, diversificarea audienței manifestărilor expoziționale și culturale organizate de muzeu.
Dezvoltarea competențelor personalului instituției și a capacităților de colaborare cu alte organizații (organizații non-guvernamentale, organizații ale minorităților naționale, centre pentru vârstnici, organizații ale persoanelor cu dizabilități, penitenciare, spitale), pentru a putea amplifica rolul social și impactul instituției asupra comunității.
Dezvoltarea unor competențe de interacțiune și comunicare care să ducă la extinderea ofertei culturale față de vizitatorii aparținând tuturor categoriilor de vârstă.
Transformarea muzeului într-un spațiu al învățării non-formale și informale prin crearea de experiențe și interacțiuni constructive.
Dezvoltarea unei rețele de parteneri și potențiali parteneri cu o atitudine pozitivă în privința evoluției muzeelor și ofertei lor culturale.
- Criterii selecție participanți mobilități
Selecția participanților la mobilități va fi realizată pe baza criteriilor predefinite ale proiectului:
- Relevanța funcției în cadrul muzeului: Sunt eligibili angajații care desfășoară activități direct legate de educația muzeală (probate prin fișa postului). Selecția se va baza pe necesitatea de a dezvolta competențe specifice ce sunt esențiale pentru implementarea proiectului.
- Motivația: Candidații trebuie să demonstreze un interes clar în dezvoltarea profesională și personală, precum și asumarea de a aplica învățăturile dobândite în urma mobilităților în activitatea lor curentă în cadrul muzeului.
- Experiența profesională: Vor fi considerați eligibili angajații care au o experiență relevantă și care ar beneficia cel mai mult de pe urma schimbului de bune practici la nivel european.
- Capacitatea de diseminare a rezultatelor: Candidații trebuie să demonstreze capacitatea și intenția de a disemina cunoștințele și competențele dobândite în urma participării la mobilități către colegii lor sau în cadrul activităților organizate de instituția muzeală.
Comisia de selecție a participanților la mobilitate va fi numită de către Consiliul de Administrație al instituției muzeale la propunerea managerului proiectului, membrii acesteia urmând să stabilească organizarea interviurilor cu candidații eligibili. Lista candidaților admiși pentru mobilitate va fi completată cu o listă suplimentară de rezervă.
După realizarea selecției candidaților aceștia vor beneficia de o pregătire corespunzătoare din punct de vedere cultural și logistic. Pregătirea interculturală va fi realizată după finalizarea acordurilor cu organizațiile partenere, în funcție de specificul țării și zonei în care funcționează acestea. Vor fi analizate toate aspectele legate de asigurarea de călătorie, transport, cazare, identificare a locațiilor de desfășurare a activităților din proiect, cunoașterea datelor de contact ale partenerilor de la organizațiile gazdă. Participanților selectați le va fi prezentat programul Erasmus+, conceptul proiectului, contractul de finanțare, contractul pentru mobilitate, programul de formare, formele de evaluare a competențelor, obligațiile care revin fiecăruia dintre membrii echipei după finalizarea cu succes a mobilității. Va fi discutat codul de conduită al participanților la mobilități pe întreaga perioadă a deplasării.
Monitorizarea participanților la mobilitate va fi realizată prin intermediul menținerii contactului cu aceștia pe întreaga perioadă a mobilității și prin solicitarea de informații din partea partenerilor.
Efectul produs de evenimentele de formare asupra participanților va fi evaluat pe baza rapoartelor participanților și a analizei conduitei și atitudinii participanților la mobilitate în perioada de după încheierea acesteia. În vederea maximizării impactului proiectului, fiecare mobilitate va fi urmată de crearea unui seminar/ unei conferințe de diseminare în rândul angajaților instituției muzeale sau a unui eveniment muzeal inspirat din aceasta, care va fi evaluat prin măsurarea impactului său asupra publicului (număr participanți, reflectare în mass media, impactul înregistrat pe pagina web a instituției și în cadrul rețelelor social media).
- Documente necesare participării la procesul de selecție a participanților la mobilități
- Cerere înscriere (Anexa 1)
- Fișa postului
- Copie C.I.
- Declaraţie privind prelucrare date cu caracter personal (Anexa 2)
- Angajament de disponibilitate față de activitățile proiectului (Anexa 3)
- Scrisoare de intenție (motivația de implicare în proiect, capacitate de cooperare, lucrul în echipă)
- CV în format Europass în limba engleză.
Dosarele se depun la secretariatul instituției muzeale, conform calendarului de la punctul 5.
- Calendarul desfășurării procesului privind selecția candidaților pentru realizarea mobilităților în cadrul Programului Erasmus+
Depunerea dosarelor de înscriere | 26.08.2024 – 09.09.2024 (orele 09.00 – 15.00) |
Evaluarea dosarelor de înscriere | 10.09.2024 (orele 10.00 – 14.00) |
Afișarea candidaților eligibili în urma evaluării dosarelor de candidatură | 10.09.2024 (orele 10.00 – 14.00) |
Interviul cu candidații eligibili | 11.09.2024 (orele 11.00 -12.00) |
Afișarea rezultatelor | 12.09.2024 (ora 10.00) |
Depunerea contestațiilor | 12.09.2023 (orele 10.00 – 13.00) |
Afișarea rezultatelor finale | 13.09. 2024 (ora 10.00) |
6. Probe de concurs:
a. Analiză scrisoare de intenție
b. Analiză CV
c. Interviu
Metode și instrumente de evaluare: se vor utiliza grile de evaluare. Punctajul se va acorda distinct de către fiecare membru al comisiei. Punctajul general va fi media aritmetică a notelor primite.
Contestațiile se depun în ziua afișării rezultatului. Rezultatul final al selecției se va afișa la sediul și pe site-ul instituției muzeale și se va trimite pe email celor înscriși, în maxim 2 zile lucrătoare de la data concursului.
Rezultatele probei verificării dosarelor
„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi ținute răspunzătoare pentru acestea.”